Diazepam, vaak op de markt gebracht als Valium, is een benzodiazepine medicijn dat veel gebruikt wordt voor zijn anxiolytische (angstremmende), spierontspannende, anti-epileptische en kalmerende eigenschappen. In Nederland wordt Diazepam om verschillende redenen gebruikt:

Beheersing van angst: Diazepam 10 mg vermindert effectief symptomen van angststoornissen en biedt verlichting bij overmatige zorgen en spanning.

Verlichting van spierspasmen: Het helpt bij het verlichten van spierkrampen en stijfheid, vaak als gevolg van verwondingen of neurologische aandoeningen.

Aanvalbeheersing: Diazepam speelt een cruciale rol bij het onder controle houden van epileptische aanvallen en helpt het optreden ervan te voorkomen of de intensiteit ervan te verminderen.

Ondersteuning bij alcoholontwenning: Tijdens het afkicken van alcohol helpt Diazepam bij het beheersen van de bijbehorende symptomen, zoals agitatie en beven, waardoor het ontgiftingsproces veiliger en comfortabeler verloopt.

Sedatie: Diazepam wordt gebruikt vanwege de kalmerende eigenschappen en zorgt voor ontspanning en kalmte, vooral voor medische procedures of operaties.

Het is echter noodzakelijk om voorzichtig te zijn met Diazepam vanwege de kans op afhankelijkheid en ontwenningsverschijnselen. In Nederland is voor de aankoop een recept nodig, wat het belang benadrukt van gecontroleerd gebruik onder medisch toezicht.