Als man spelen uw testosteronniveaus een sleutelrol in veel aspecten van uw seksuele verlangen en functie, inclusief uw algemene interesse in seks.

Als zodanig lijkt het misschien logisch dat lage niveaus van testosteron kunnen leiden tot erectiestoornissen (ED). De relatie tussen uw testosteronniveaus en uw erecties is echter iets gecompliceerder.

Hoewel testosteron zeker een rol speelt in je seksuele functie, kunnen veel mannen met een laag testosterongehalte (ook wel low-T of hypogonadisme genoemd) prima erecties krijgen.

Aan de andere kant vinden veel mannen met gezonde testosteronniveaus het moeilijk om een ​​erectie te krijgen en te behouden tijdens seks.


Alles wat u moet weten over testosteron

Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon in je lichaam. Het wordt geproduceerd in je testikels en speelt een sleutelrol in alles, van de ontwikkeling van je bewegingsapparaat tot secundaire geslachtskenmerken zoals je stem en lichaamshaar.

Naast de voor de hand liggende effecten op de fysieke kant van het man-zijn, is testosteron ook verantwoordelijk voor veel aspecten van je cognitieve functie.

Als man is het normaal om een ​​totaal testosterongehalte te hebben tussen 300 en 1.000 nanogram per deciliter (ng/dL) of 10 en 35 nanomol per liter (nmol/L).

Testosteronspiegels nemen meestal af met de leeftijd. De meeste mannen bereiken hun maximale testosteronniveau rond hun dertigste, waarna de hoeveelheid testosteron die door hun testikels wordt geproduceerd geleidelijk afneemt naar een lager niveau.

Als uw testosteronniveaus lager zijn dan dit bereik of ongewoon laag zijn in verhouding tot uw leeftijd, kan de diagnose laag testosteron of een lage T worden gesteld.

Laag testosteron kan om verschillende redenen ontstaan, variërend van medische problemen tot leefstijlfactoren.

Naast veroudering en obesitas zijn veelvoorkomende oorzaken van laag testosteron testiculaire schade, auto-immuunziekten, infecties en metabool syndroom - een cluster van medische aandoeningen die hoge bloeddruk (hypertensie), hoge bloedsuikerspiegel en vet rond de taille omvatten.

In sommige gevallen kunnen de testosteronniveaus laag zijn vanwege genetische aandoeningen, zoals het Noonan-syndroom of het Klinefelter-syndroom, of vanwege bepaalde soorten medicatie.

Laag testosteron en erectiestoornissen

Terwijl testosteron de geslachtsdrift van een man stimuleert, helpt het ook bij het krijgen en behouden van een erectie. Testosteron alleen veroorzaakt geen erectie, maar stimuleert receptoren in de hersenen om stikstofmonoxide te produceren.

Stikstofmonoxide is een molecuul dat helpt een reeks chemische reacties op gang te brengen die nodig zijn om een ​​erectie te krijgen. Wanneer de testosteronniveaus te laag zijn, kan een man moeite hebben om een ​​erectie te krijgen voorafgaand aan seks of om spontane erecties te krijgen (bijvoorbeeld tijdens de slaap).


Erectiestoornissen en risicofactoren voor laag testosteron

Hoewel een laag testosteron niet noodzakelijkerwijs erectiestoornissen veroorzaakt, overlappen veel van de mogelijke bijdragende factoren voor beide aandoeningen elkaar.

Een laag testosteron wordt bijvoorbeeld geassocieerd met obesitas, hoge bloeddruk, hartaandoeningen en diabetes type 2.

Dit zijn ook veelvoorkomende risicofactoren voor erectiestoornissen die de bloedtoevoer naar uw penis in gevaar kunnen brengen en uw seksuele prestaties kunnen beïnvloeden.

Als bij u een van deze risicofactoren is vastgesteld en u lijdt aan ED, kunt u overwegen om met uw zorgverlener te praten over het controleren van uw testosteronniveaus.


Veel voorkomende symptomen van laag testosteron

Hoewel een laag testosteron bij de meeste mannen waarschijnlijk niet de oorzaak is van ED, kan het een breed scala aan verschillende symptomen veroorzaken.

Sommige van deze symptomen kunnen een grote negatieve invloed hebben op uw seksuele gezondheid en de algemene kwaliteit van leven.

Veel voorkomende symptomen van laag testosteron zijn:

  • Verminderde zin in seks
  • Verlies van lichaamshaar
  • Verminderde baardgroei
  • Gevoelens van vermoeidheid (vermoeidheid)
  • Toename van lichaamsvet
  • Lagere spiermassa en fysieke kracht
  • Veranderingen in stemming, zoals symptomen van depressie
  • Moeite met focussen, dingen onthouden en goed presteren op het werk


Als u een laag testosteron heeft, kunt u een of meerdere van deze symptomen krijgen.

Hoe meer van deze symptomen u opmerkt, hoe belangrijker het is om uw testosteronniveaus te laten controleren op een mogelijk tekort.


Hoe u uw testosteronniveaus kunt verhogen en erectiestoornissen kunt behandelen als gevolg van een laag testosteron?

Verschillende factoren spelen een rol bij de hoeveelheid testosteron die uw lichaam aanmaakt, van uw algemene conditie tot uw leeftijd, levensstijl en gewoonten. Probeer echter altijd om

  • Oefen regelmatig
  • Verlaag uw stressniveaus
  • Zorg voor een gezond gewicht
  • Verbeter uw slaapgewoonten
  • Gebruik testosteronverhogende voedingsmiddelen en supplementen: Voedingsmiddelen zoals peulvruchten, vette vis, oesters, runderlever en groene bladgroenten zijn rijk aan voedingsstoffen die je testosteronproductie kunnen stimuleren.


Behandeling van erectiestoornissen

  1. Orale geneesmiddelen zijn de eerste behandelingslijn als het gaat om erectiestoornissen. Meestal bevatten deze medicijnen PDE5-remmers, waaronder Viagra, generieke sildenafil en Kamagra. Kamagra Oral Jelly is een populaire en effectieve behandeling voor erectiestoornissen. In tegenstelling tot moeilijk in te slikken tabletten, kunnen Kamagra Jelly-zakjes eenvoudig op een lepel worden uitgeknepen en gemakkelijk worden doorgeslikt. Het werkzame bestanddeel van Kamagra Oral Jelly is Sildenafil Citraat. Het behoort tot de PDE-5-familie van vaatverwijders. Deze medicijnen werken door de bloedvaten in het lichaam te verwijden; vooral rond het genitale gebied. Dit zorgt op zijn beurt voor een sterkere bloedstroom om een ​​erectie mogelijk te maken. Kamagra Jelly is geen afrodisiacum en stimulatie is nodig om een ​​erectie te krijgen.

  2. Injecties: Er zijn ook injecteerbare medicijnen voor erectiestoornissen. Sommige mannen behouden sterkere erecties door deze medicijnen rechtstreeks in de penis te injecteren. Deze medicijnen werken door de bloedvaten te verwijden, waardoor de penis volgezogen raakt met bloed.

  3. Vacuümapparaten (pompen): Vacuümtoestellen voor erectiestoornissen, ook wel pompen genoemd, bieden een alternatief voor medicatie. Om een ​​pomp te gebruiken, wordt de penis in een cilinder geplaatst. Vervolgens zuigt de pomp lucht uit de cilinder om een ​​gedeeltelijk vacuüm rond de penis te creëren, waardoor deze zich vult met bloed, wat leidt tot een erectie.

  4. Veranderingen in levensstijl

  5. Chirurgie

  6. Implantaten

  7. Psychotherapie

  8. Alternatieve therapieën: Mannen met erectiestoornissen moeten met hun arts praten voordat ze supplementen voor erectiestoornissen proberen. Ze kunnen 10 of meer ingrediënten bevatten en kunnen andere gezondheidsproblemen compliceren. Aziatische ginseng en ginkgo biloba (hier te zien) zijn populair, maar er is niet veel goed onderzoek gedaan naar hun effectiviteit. Sommige mannen vinden dat het nemen van een DHEA-supplement hun vermogen om een ​​erectie te krijgen verbetert. Helaas is de veiligheid op lange termijn van DHEA-supplementen onbekend. De meeste artsen raden het gebruik ervan af.


Gevolgtrekking

Gezonde, betrouwbare erecties vereisen een combinatie van psychologische opwinding en een constante bloedtoevoer naar het erectiele weefsel van uw penis.

Als u de tekenen van een laag testosteron en erectieproblemen heeft opgemerkt, kunt u met uw zorgverlener praten over het krijgen van een bloedtest om uw testosteronniveaus te controleren.